Γνωσιακή Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία
Η συνεργασία μεταξύ θεραπευτή και θεραπευόμενου είναι σημαντική. Από κοινού θα θέσουν τους επιθυμητούς στόχους, θα αποφασίσουν για τις τεχνικές που θα εφαρμόσουν,
Η Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεία αποτελεί μια μορφή ψυχοθεραπείας η οποία βασίζεται σε επιστημονικά δεδομένα όσον αφορά την αποτελεσματικότητά της και βρίσκει εφαρμογή σε πληθώρα προβλημάτων ψυχικής υγείας.
Βασική αρχή της συγκεκριμένης μορφής ψυχοθεραπείας, είναι ότι ο τρόπος με τον οποίο σκεφτόμαστε και ερμηνεύουμε μία κατάσταση, παίζουν καθοριστικό ρόλο στο πως συμπεριφερόμαστε και νιώθουμε.
Ο κύριος στόχος της θεραπείας είναι η εκμάθηση δεξιοτήτων με απώτερο σκοπό κατά την περάτωση της θεραπείας να νιώθετε ο “θεραπευτής του εαυτού σας”. Παρ ’όλα αυτά η ίδια η θεραπεία δεν αποτελείται μόνο από την εκμάθηση και εφαρμογή δεξιοτήτων αλλά και από βιωματικές ασκήσεις για την καλύτερη κατανόηση και παρατήρηση του εαυτού μας.
Στη θεραπευτική διαδικασία που εφαρμόζεται ο θεραπευτής έχει ενεργητικό ρόλο. Η συνεργασία μεταξύ θεραπευτή και θεραπευόμενου είναι σημαντική. Από κοινού θα θέσουν τους επιθυμητούς στόχους, θα αποφασίσουν για τις τεχνικές που θα εφαρμόσουν, θα καταστρώσουν το θεραπευτικό σχέδιο που θα βοηθήσει το θεραπεύμενο να ξεπεράσει τις δυσκολίες και θα συμφωνήσουν για το πώς θα αξιολογηθεί η πορεία της θεραπείας.
Ενδεικτικές περιπτώσεις εφαρμογής της θεραπείας αυτής είναι:
- Αγχώδεις διαταραχές (συμπεριλαμβανομένων των Κρίσεων Πανικού και της Διαταραχής Μετατραυματικού Στρες – PTSD)
- Κατάθλιψη
- Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή
- Ψυχωτικές διαταραχές
- Διπολική διαταραχή